Over ons

De elementen van goed tuinontwerp

Ben je voor het eerst bezig met het ontwerp van je tuin? Of wil je een buitenruimte opknappen van een bestaande woning of erfgoed? Goed nieuws voor jou! Tuinen maken ons leven beter: ze verbeteren de luchtkwaliteit, nodigen ons uit in de zon en schaduw, beschutten ons tegen wind en regen en kalmeren ons met visueel ontspannende natuurlijke tinten van groen en bruin. Maar waar begin je als je een landschap ontwerpt? We hebben hier tal van suggesties van landschapsarchitecten en -ontwerpers verzameld, evenals enkele op basis van onze eigen ervaring. Raak geïnspireerd door bestaande tuinen en aangelegde landschappen en lees deskundig advies. Volg deze blog voor landschapsontwerp en je bent onderweg!

Zoeken

Recente artikelen

De elementen van goed tuinontwerp

Grafstenen uitzoeken: verschillende materialen grafsteen

by Monica Walker

Grafstenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materiaalsoorten. Deze materialen zijn op diverse manieren te bewerken en te combineren met andere kleuren en materiaalsoorten, waardoor er een uniek grafmonument ontstaat. De meest gekozen materiaalsoort voor grafstenen is natuursteen. Dit materiaal valt goed te bewerken, onder andere door schuur- en polijsttechnieken, waardoor glans en kleur bepaald kan worden.

Soorten natuursteen

Een grafsteen van natuursteen bestaat uit graniet, leisteen, marmer, kalksteen of kwartsiet. Deze materialen variëren qua structuur en kleur. Met verschillende moderne technieken kan de natuursteen bewerkt worden voor een geheel andere uitstraling. Met deze technieken wordt het oppervlak van het natuursteen bewerkt. Hierdoor ontstaan nieuwe kleuren en andere structuren en krijgt de grafsteen een persoonlijke uitstraling. Ook is het mogelijk om juist voor een ruwe grafsteen te kiezen. Deze kunnen onbewerkt blijven of licht bewerkt worden met polijstwerk en hakwerk voor extra kleurverschillen in het materiaal.

Grafsteen van RVS

RVS, oftewel roestvast staal, is een duurzaam materiaal dat gebruikt kan worden voor het maken van een grafsteen of grafmonument. Vaak wordt RVS met andere materialen gecombineerd, zoals glas of natuursteen. Hoogwaardig RVS is goed bestand tegen corrosie. Ieder grafmonument is uniek en komt het best tot zijn recht met een specifiek materiaalsoort. Niet ieder materiaal is geschikt voor ieder grafmonument. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een grafsteen van RVS in combinatie met natuurstenen of glazen elementen in de kleur naar keuze.

Glazen grafsteen

Een grafsteen van glas komt tegenwoordig steeds vaker voor. Dit materiaal is duurzaam, onderhoudsvrij en transparant en verkrijgbaar in talloze kleuren. Dit biedt extra mogelijkheden om een eigen grafsteen samen te stellen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een glazen strip te laten plaatsen over een grafmonument van natuursteen of RVS. Hier kunnen extra's aan worden toegevoegd, zoals een liggend gedeelte met een verzonken bloemenvaas of een plekje voor de graflantaarn. Glas maakt het ook mogelijk om een foto op het graf te plaatsen. Hiermee krijgt het monument een persoonlijke uitstraling. Technieken als emailleren, glas-fusion, zandstralen, buigen, lasergravure en smelten zorgen voor eindeloze mogelijkheden wanneer het aankomt op een glazen grafsteen.

Grafbedekking

Grafbedekking is de bedekking van het liggende gedeelte van een graf. Qua oppervlakte is dit het grootste gedeelte van het grafmonument. Dit vergt het meeste onderhoud waardoor het verstandig is om goed over de invulling na te denken. Het is van belang dat de grafbedekking goed combineert met de materiaalsoort van de grafsteen. Hutting Natuursteen biedt een ruime keuze aan grafstenen.

Delen